Om prosjektet

Blikkontakt er et deltakerorientert fotoprosjekt hvor jeg over tid har vært sammen med brukerne av et dagsenter for eldre med utviklingshemninger. I prosjektet har jeg prøvd å finne ut hvordan jeg best kan tilrettelegge for en fotograferingsprosess hvor de som er på bildene opplever å få innflytelse på hvordan de blir representert. Tanken har vært å komme nærmere ideen om at de får presentert seg selv slik de selv ser på seg selv. Jeg tenker ikke at dette er et “sannere” portrett av personen på bildet enn andre bilder, men av og til synes jeg at portretter kan vise en styrke i et menneske, en kraft som vi ikke alltid så lett ser i den daglige flyten av inntrykk. Et stille bilde kan derfor av og til hjelpe oss til å få øye på den kraften i oss selv og i andre. Jeg håper og tror at noen i prosjektet fikk sett noe eller tenkt noen tanker om seg selv som det var godt å bli minnet på.

Litt om arbeidsprosessen

Før vi tok bildene så vi på portretter av andre og snakket om hva som skulle skje. De som ville og kunne valgte hvilke klær de ville ha på seg og hvordan de skulle stå i bildet. Noen tok med seg en ting i bildet. I starten av fotograferingen varmet vi først opp med å ta prøvebilder over noen dager. Denne prosessen førte til at alle hadde til slutt hadde 3-5 ulike type bilder av seg selv som de kunne velge mellom til slutt. Etter at de hadde valgt sitt favorittbilde, snakket vi om bildet de valgte, og bildene de ikke valgte. Vi snakket også om hva de tenker om seg selv når de så på bildene. Noen snakket mye, andre snakket mindre, og noen fikk assosiasjoner til andre ting de heller ville snakke om enn bildene.

Bildet de valgte fikk de innrammet til å ta med seg hjem. Torill vil ha bildet på veggen på soverommet i leiligheten sin slik at hun kan se det når hun våkner. - Jeg kjenner på følelsen at det er meg. Meg og håndballen. Jeg blir mye tryggere når jeg skal sove. Det er så koselig å se på meg.

Prosjektet har mottatt støtte fra Sparebanken Vest og Hordaland Fylkeskommune

Eli Lea - 02.jpg
Eli Lea - 01.jpg
Eli Lea - 03.jpg
Eli Lea - 06.jpg
H_IMG_8555.jpg

Prosjektet består tilsammen av rundt 20-30 portretter og tekster som vil bli publisert i en bok på et eller annet tidspunkt. Noen av portrettene vil også bli publisert i boken "Livsfortellingsarbeid for personer med utvikingshemninger" (arbeidstittel) av forsker og vernepleier Britt-Evy Westergård. Boken vil bli gitt ut av Universitetsforlaget i 2019 med støtte fra blant annet Leser søker bok.