Om prosjektet

Blikkontakt er et deltakerorientert fotoprosjekt hvor jeg over tid har vært sammen med brukerne av et dagsenter for eldre med utviklingshemninger. I prosjektet har jeg prøvd å finne ut hvordan jeg best kan tilrettelegge for en fotograferingsprosess hvor de som er på bildene opplever å få innflytelse på hvordan de blir representert. Tanken har vært å komme nærmere ideen om at de får presentert seg selv slik de selv ser på seg selv. Jeg tenker ikke at dette er et “sannere” portrett av personen på bildet enn andre bilder. Jeg er mest interessert i hvordan et slikt utgangspunkt, som åpner opp for en samarbeidsprosess,  påvirker de som blir fotografert sitt forhold til bildet.   

Litt om arbeidsprosessen

Før vi tok bildene så vi på portretter av andre og snakket om hva som skulle skje. De som ville og kunne valgte hvilke klær de ville ha på seg og hvordan de skulle stå i bildet.  I prosjektet har jeg vært interessert i hvordan slike forberedelser, som bygger opp mot en fotografering, kan lade deltakerne med "agency".  Det vil si at den som blir fotografert opplever at det er mulig å ta initiativ, ta valg ut fra egne ønsker og ellers på andre måter påvirke det som skal skje. 

Noen tok med seg en ting i bildet. I starten av fotograferingen varmet vi først opp med å ta prøvebilder over noen dager. Denne prosessen førte til at alle hadde til slutt hadde 3-5 ulike type bilder av seg selv som de kunne velge mellom til slutt. Etter at de hadde valgt sitt favorittbilde, snakket vi om bildet de valgte, og bildene de ikke valgte. Vi snakket også om hva de tenker om seg selv når de så på bildene. Noen snakket mye, andre snakket mindre, og noen fikk assosiasjoner til andre ting de heller ville snakke om enn bildene.

Bildet de valgte fikk de innrammet til å ta med seg hjem. Torill vil ha bildet på veggen på soverommet i leiligheten sin slik at hun kan se det når hun våkner. - Jeg kjenner på følelsen at det er meg. Meg og håndballen. Jeg blir mye tryggere når jeg skal sove. Det er så koselig å se på meg.

Prosjektet har mottatt støtte fra Sparebanken Vest og Hordaland Fylkeskommune

Eli Lea - 02.jpg
Eli Lea - 01.jpg
Eli Lea - 03.jpg
Eli Lea - 06.jpg
H_IMG_8555.jpg

Prosjektet består tilsammen av rundt 20-30 portretter og tekster som vil bli publisert i en bok på et eller annet tidspunkt. Noen av portrettene vil også bli publisert i boken "Livsfortellingsarbeid for personer med utvikingshemninger" (arbeidstittel) av forsker og vernepleier Britt-Evy Westergård. Boken vil bli gitt ut av Universitetsforlaget i 2019 med støtte fra blant annet Leser søker bok.