Pågående prosjekter

Fjorden i bilder 

2017-2018 / Vandreutstilling og formidlingsprosjekt i samarbeid med fotograf Marita Aarekol. Prosjektet har mottatt prosjektstøtte av Bergen kommune/Den kulturelle spaserstokken.


Forestillingens kraft

2017-18Et samarbeidsprosjekt mellom Verdighetsenteret, Bergen Røde Kors Sykehjem og scenekunstkompaniet Kompani Krapp. I prosjektet inviteres personer som lever med demens til å lage fortellinger med utgangspunkt i et fotografi. Kompani Krapp skal bearbeide fortellingene fra fortellerverkstedene til en sceneproduksjon. Prosjektet er foreløpig støttet av Hordaland Fylkeskommune/KUP. Jeg jobber med prosjektutvikling og å gjennomfører fortellerverksted på sykehjem sammen med Hanne Jones.


Blikkontakt

2017-18: Under utvikling. Et prosessorientert fotoprosjekt for og med seniorer og ansatte ved Håstein seniorsenter i Bergen.


Tidligere prosjekter

MØNSTER

2016 - Bilder i filt laget av personer som lever med demens ved Bergen Røde Kors sykehjem. Et prosjekt i regi av Bergen Røde Kors sykehjem ved spesialhjelpepleier Jane Haugen. 

 

 

Rett fra hjertet

digitale fortellinger, bok, metodehefte, premierefest

 

2011-2013: Et dokumentarprosjekt med personlige historier fortalt av eldre med ulike former for utviklikningshemninger. De 17 digitale fortellingene i prosjektet handler om kjærlighet, savn, glede og mestring. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Norske forbund for utviklingshemmede og Myrdal og Håstein seniorsenter i Bergen. 

Regi, manus og lydopptak: Hanne Jones og Eli Lea
Foto: Kieran Kolle og Eli Lea
Musikk: Olav Øyehaug
Klipp: Eli Lea
Produksjon: Flimmer Film

Prosjektet ble gjennomført og og finansiert av: 


Fotografiet

"Detta tok vi i Ytre Arna en gang. Der var en fotograf. Meg og venninnen min. Vi tok hvert vårt billede. Vi hadde ikke bil så vi måtte sykla. Det gjorde vi fort. Vi syklet veldig fort. Fra Espeland og ned til kirken brukte vi ikke mer enn 5 minutter. Det var kadlt og surt. Det regna. Vi syklet likevel. Hennes bilde var enda finere enn mitt. Hun var helt lys hun. Hun hadde helt lyst hår. Det var så flott bilde hennes. Jeg syntes ikke mitt var så fint. Jeg likte det ikke med det samma. Men nå synses jeg det er fint.

 En tysker var inne hos oss en dag.  

 - Schöne Frau, sa han.

Han så på bildet og sa:

- Schöne Frau."

En av flere fortellinger fortalt av Anna Espeland i prosjektet Mine dager. 

 


Mine dager

digitale fortellinger, bok, fotoutstilling, premierefest

(2007-2009) Hva har vært viktig for deg i livet? I dokumentprosjektet Mine dager forteller 25 personer i alderen 79 til 104 år 37 personlige fortellinger som har satt seg ekstra godt i minnet i løpet av et langt liv. Tre aldersinstitusjoner deltaok i prosjektet: Slettebakken Menighets Eldresenter, Margit Tanners Minne og Stiftelsen St Johanneshjemmet.

Filmene er kjøpt av NRK og ble vist i konkurranseprogrammet til Bergen Internasjonale Filmfestival i 2009. Våren 2008 mottok Mine dager EMCs internasjonale kulturprisen i konkurranse med 325 prosjekter fra hele verden.

Regi, manus og lydopptak: Hanne Jones og Eli Lea
Foto og klipp: Eli Lea
Etterarbeid lyd: Lyd og Torden
Musikk: Olav Øyehaug
Produksjon: Flimmer Film

Se filmen (27 historier, 59 min.)
Se sofaportrettene og les mer om prosjektet

Prosjektet mottok støtte fra:


Livet etter soning

manus, lydopptak og klipp

digitale fortellinger

(2015) Tre korte personlig dokumentarer (2-4 minutter) laget i samarbeid med personer tilknyttet Røde Kors sitt Nettverk etter soning. Laila, Rune og Jon forteller om tiden etter soning. Filmenene ble laget i anledning Nes sitt 10 årsjubileum i 2015. Regi: Hanne Jones, Manus og klipp: Eli Lea, Foto: Kieran Kolle. Produksjon: Sjau Film

"Eg bestemte meg for mange år siden at jeg ikke skulle bli glad i noen igjen, uten om mine egne barn. Eg blir så sårbar. Livredd for å miste de. Da er det lettere å trekke seg vekk. Men eg trakk meg ikkje unna Espen…"

Fra Laila sin digitale fortelling i prosjektet Livet etter soning


Med liv og lyst

digitale fortellinger, bok

 

 

 

 

(2012) Livsfortellingsprosjekt i samarbeid med Røde Kors Haugesund, frivillige og Udland Omsorgssenter i Haugesund.  Premierefest på Edda Kino på Verdighetsdagen 2011 med åpningstale av  av daværende ordfører Petter Steen jr. Filmene ble vist på TV Haugland.  

Regi, lyd og klipp: Eli Lea / Musikk: Stian Heimtun / Produksjon: Haugesund Røde Kors / Prosjektgruppe: Karina Askeland, Astrid Røthing, Kjersti Kvale og frivillige i Haugesund Røde Kors Omsorg.

Se filmen (12 historier, 25 min.)
Se/Bestill boken (blurb.com)

Prosjektet mottok støtte fra Haugesund Sparebank, Haugesund kommune, Den kulturelle spaserstokken, Christian Haaland Fond AS og Helse Fonna.


Foto- og kunstworkshops

  • Kunstworkshop med eldre. Monotypi på gelatin på dagsenter for hjemmeboende eldre. Verdighetsenteret (2015)
  • Fotoworkshop med mindreårige asylsøkere. Bergen kommune (2013)
  • Kunstworkshop for barn som pårørende alvorlig syke. I regi av Fana musikk og drama, finansiert av Kreftforeningen (2012)
  • Barns øyne. Fotoworkshop på Møhlenpris. Samarbeid med Kristi Gulberg og Vitalitetsenteret Frivilligsentral, finansiert av Bergenhus og Årstad kulturkontor.(2009) 
  • Barna forteller. Fotoworkshop for barn på Bømlo mottak. Samarbeid med Hanne Jones, utstilling på Bømlo kulturhus. Finansiert av Helle Bennetts minnefond og Hordaland fylkeskommune (2011)
  • Grafisk trykk med Mors gelatin. Kunstworkshop for barn i samarbeid med grafikere Katrine, utstilling på Nobel Bopel på Møhlenpris. Finansiert med overskuddet fra salg av kokeboken Liv. og røre. Mat og folk på Møllaren (2011). 

Tilbakeblikk var et prosjekt ved Signo Konows sykehjem for døve og døvblinde i Bergen. Fortellingene ble skrevet ned slik fortellerne husket dem. Bildene i boken er fra fortellernes egne album. Finansiert av Bergen kommune.. 

"Jeg glemmer aldri en samtale jeg hadde med min far om kvelden 8. april 1940. Jeg var 19 år. Vi stod i entreen. I morgen kommer tyskerne, sa han. Jeg synes det var veldig rart sagt, men far fulgte veldig godt med i politikken".

Utdrag fra fortelling til Kitty Rassmussen publisert i boken Tilbakeblikk

Se/bestill boken (blurb.com) 

Prosjektet mottok støtte fra Bergen kommune/Den kulturelle spaserstokken

Tilbakeblikk

bok


Ella Rafto

"Under krigen begynte jeg på på et advokatkontor i sentrum. En dag spurte en av sjefene om jeg ville hjelpe han med å sende ut Norsk vilje, en illegal avis, til alle advokatene i byene. Det ville jeg. Han kom med en bunke aviser. Jeg la dem i nøytrale konvolutter, skrev adressene på fremsiden, klistret igjen og frankerte dem. Noen av konvoluttene postet jeg på Postkontoret, andre la jeg i forskjellige postkasser rundtomkring i byen. Jeg syntes jeg var veldig lur. Det gikk bra en god stund".

Utdrag fra Ella Rafto sin historie om tiden på Grini under krigen fra prosjektet ilbakeblikk ved Signo Konows Senter i BergenT

 


Medieomtale