Visuell kunst og demens (phd-prosjekt) 

2016-2019

Hvordan opplever personer som lever med en demensdiagnose å se på og snakke om billedkunst? Hvilke erfaringer sitter de igjen med etter å ha deltatt på en tilrettelagt omvisning på et kunstmuseum? Hvilke samtaler oppstår i kunstrommet? Hvordan oppleves kjente og ukjente bilder når man er i en livsfase hvor tanker og persepsjon endrer seg? Hvilken funksjon kan bilder ha? Dette er noen av spørsmålene jeg er interessert i som stipendiat ved VID vitenskapelige høgskole. 

Blikkontakt

2017-19

Hvordan vil du andre skal se deg i et bilde? Hvem er du i et bilde? Hva forteller et portrett om deg - til deg selv og andre? Blikkontakt er et deltakerorientert fotoprosjekt for og med seniorer ved Håstein seniorsenter i Bergen hvor noen av disse spørsmålene aktualiseres. Prosjektet er i kontinuerlig utvikling. Prosjektet har mottatt støtte fra Hordaland Fylkeskommune og Sparebanken Vest.  

Forestillingens kraft

2017-18

Hva kan et fotografi være i samvær med mennesker som lever med demens? Forestillingens kraft er et samarbeidsprosjekt mellom Verdighetsenteret, Bergen Røde Kors Sykehjem og scenekunstkompaniet Kompani Krapp, som skal lage en scenekunst-produksjon. Prosjektet er under utvikling, foreløpig støttet av Hordaland Fylkeskommune/KUP. 

Fjorden i bilder 

2017-2018

Hvilken plass kan et fotografi ha i en samtale mellom mennesker?

Mange som bor på sykehjem i Norge har liten aksjonsradius. Store deler av dagen tilbringes på et svært begrenset areal, inne på et sykehjem, som ofte ligner mer på et sykehus enn et hjem. Det som skjer på utsiden av veggen er ikke lenger like lett å ta del i. Derfor kan det være spesielt viktig at bildene som henger på innsiden av veggene kan oppleves som meningsfulle for beboerne, med mulighet for ettertanke og refleksjon.

Fjorden i bilder er en vandreutstilling og formidlingsprosjekt i samarbeid med fotograf Marita Aarekol. Som en del av utstillingskonseptet vil de ansatte få en kort innføring i ulike måter man kan se på og snakke om fotografiene sammen med andre. 

Prosjektet har mottatt prosjektstøtte av Bergen kommune/Den kulturelle spaserstokken.

Utstillinger

  • Metodistkirkens alders- og sykehjem i Bergen, åpning oktober/november 2017
  • Slettebakken menighets eldresenter i Bergen, åpning 25. januar 2018

 

Tidligere prosjekter

Rett fra hjertet

digitale fortellinger, bok, metodehefte, premierefest

 

2011-2013: Et dokumentarprosjekt med personlige historier fortalt av eldre med ulike former for utviklikningshemninger. De 17 digitale fortellingene i prosjektet handler om kjærlighet, savn, glede og mestring. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Norske forbund for utviklingshemmede og Myrdal og Håstein seniorsenter i Bergen. 

Regi, manus og lydopptak: Hanne Jones og Eli Lea
Foto: Kieran Kolle og Eli Lea
Musikk: Olav Øyehaug
Klipp: Eli Lea
Produksjon: Flimmer Film

Prosjektet ble gjennomført og og finansiert av: 


Fotografiet

"Detta tok vi i Ytre Arna en gang. Der var en fotograf. Meg og venninnen min. Vi tok hvert vårt billede. Vi hadde ikke bil så vi måtte sykla. Det gjorde vi fort. Vi syklet veldig fort. Fra Espeland og ned til kirken brukte vi ikke mer enn 5 minutter. Det var kadlt og surt. Det regna. Vi syklet likevel. Hennes bilde var enda finere enn mitt. Hun var helt lys hun. Hun hadde helt lyst hår. Det var så flott bilde hennes. Jeg syntes ikke mitt var så fint. Jeg likte det ikke med det samma. Men nå synses jeg det er fint.

 En tysker var inne hos oss en dag.  

 - Schöne Frau, sa han.

Han så på bildet og sa:

- Schöne Frau."

En av flere fortellinger fortalt av Anna Espeland i prosjektet Mine dager. 

 


Mine dager

digitale fortellinger, bok, fotoutstilling, premierefest

(2007-2009) Hva har vært viktig for deg i livet? I dokumentprosjektet Mine dager forteller 25 personer i alderen 79 til 104 år 37 personlige fortellinger som har satt seg ekstra godt i minnet i løpet av et langt liv. Tre aldersinstitusjoner deltaok i prosjektet: Slettebakken Menighets Eldresenter, Margit Tanners Minne og Stiftelsen St Johanneshjemmet.

Filmene er kjøpt av NRK og ble vist i konkurranseprogrammet til Bergen Internasjonale Filmfestival i 2009. Våren 2008 mottok Mine dager EMCs internasjonale kulturprisen i konkurranse med 325 prosjekter fra hele verden.

Regi, manus og lydopptak: Hanne Jones og Eli Lea
Foto og klipp: Eli Lea
Etterarbeid lyd: Lyd og Torden
Musikk: Olav Øyehaug
Produksjon: Flimmer Film

Se filmen (27 historier, 59 min.)
Se sofaportrettene og les mer om prosjektet

Prosjektet mottok støtte fra:


Livet etter soning

manus, lydopptak og klipp

digitale fortellinger

(2015) Tre korte personlig dokumentarer (2-4 minutter) laget i samarbeid med personer tilknyttet Røde Kors sitt Nettverk etter soning. Laila, Rune og Jon forteller om tiden etter soning. Filmenene ble laget i anledning Nes sitt 10 årsjubileum i 2015. Regi: Hanne Jones, Manus og klipp: Eli Lea, Foto: Kieran Kolle. Produksjon: Sjau Film

"Eg bestemte meg for mange år siden at jeg ikke skulle bli glad i noen igjen, uten om mine egne barn. Eg blir så sårbar. Livredd for å miste de. Da er det lettere å trekke seg vekk. Men eg trakk meg ikkje unna Espen…"

Fra Laila sin digitale fortelling i prosjektet Livet etter soning


Med liv og lyst

digitale fortellinger, bok

 

 

 

 

(2012) Livsfortellingsprosjekt i samarbeid med Røde Kors Haugesund, frivillige og Udland Omsorgssenter i Haugesund.  Premierefest på Edda Kino på Verdighetsdagen 2011 med åpningstale av  av daværende ordfører Petter Steen jr. Filmene ble vist på TV Haugland.  

Regi, lyd og klipp: Eli Lea / Musikk: Stian Heimtun / Produksjon: Haugesund Røde Kors / Prosjektgruppe: Karina Askeland, Astrid Røthing, Kjersti Kvale og frivillige i Haugesund Røde Kors Omsorg.

Se filmen (12 historier, 25 min.)
Se/Bestill boken (blurb.com)

Prosjektet mottok støtte fra Haugesund Sparebank, Haugesund kommune, Den kulturelle spaserstokken, Christian Haaland Fond AS og Helse Fonna.


Tilbakeblikk var et prosjekt ved Signo Konows sykehjem for døve og døvblinde i Bergen. Fortellingene ble skrevet ned slik fortellerne husket dem. Bildene i boken er fra fortellernes egne album. Finansiert av Bergen kommune.. 

"Jeg glemmer aldri en samtale jeg hadde med min far om kvelden 8. april 1940. Jeg var 19 år. Vi stod i entreen. I morgen kommer tyskerne, sa han. Jeg synes det var veldig rart sagt, men far fulgte veldig godt med i politikken".

Utdrag fra fortelling til Kitty Rassmussen publisert i boken Tilbakeblikk

Se/bestill boken (blurb.com) 

Prosjektet mottok støtte fra Bergen kommune/Den kulturelle spaserstokken

Tilbakeblikk

bok


Ella Rafto

"Under krigen begynte jeg på på et advokatkontor i sentrum. En dag spurte en av sjefene om jeg ville hjelpe han med å sende ut Norsk vilje, en illegal avis, til alle advokatene i byene. Det ville jeg. Han kom med en bunke aviser. Jeg la dem i nøytrale konvolutter, skrev adressene på fremsiden, klistret igjen og frankerte dem. Noen av konvoluttene postet jeg på Postkontoret, andre la jeg i forskjellige postkasser rundtomkring i byen. Jeg syntes jeg var veldig lur. Det gikk bra en god stund".

Utdrag fra Ella Rafto sin historie om tiden på Grini under krigen fra prosjektet ilbakeblikk ved Signo Konows Senter i BergenT

 


Medieomtale